dinsdag 3 mei 2011

Leve de dood!

" I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. ” – Martin Luther King Jr.


Hij is dood. Geen speech à la Bush als ‘ladies and gentlemen: we got him’, neen, Obama deed het met ingetogenheid en kletste het als een ordinaire mededeling de microfoon in. Ondanks die ingetogenheid gaat heel de wereld over de kop door het nieuws. De man, de duivel, het monster achter terrorisme is dood – en the Americanshebben het geflikt. De man die ervoor zorgde dat menig westerling zijn Arabische buurman met baard ging wantrouwen, is niet meer.

Kranten koppen dat de kop van de slang eraf is, nieuwssites zijn overbelast en Osama is weer gesprek van de dag. Het was allemaal te begrijpen. Tot ik hoorde dat ‘duizenden Amerikanen’ de straat op waren gegaan om Osama’s dood te vieren. Víeren.

Ik hoorde pas een aantal Amerikanen praten over de cartoonrellen in de Arabische wereld, waarop ze de Arabische cultuur bestempelden als ‘achterlijk’. Tja, ze hebben ook gelijk. Je gaat toch niet omdat iemand een cartoon heeft getekend de vlag van het land waar hij woont verbranden? Of omdat iemand in Amerika zijn mening uit door een heilig boekje te verbranden, met heel de Arabische wereld de straat op om de dood van die persoon en eigenlijk heel zijn volk te schreeuwen?

Toch grappig dat diezelfde Amerikanen die de Arabische cultuur bestempelen als ‘achterlijk’, zelf de straat op gaan om te vieren dat iemand is vermoord. Op tv lijkt het of ze de wereldcup hebben gewonnen. Alsof ze nu in één klap alle honger en oorlog de wereld uit hebben geholpen. Het is wat de dood van één enkele man teweegbrengt. Maar denkt niemand dan na? Hoe erg Osama’s uitspraken en zijn verschrikkelijke daden ook mogen zijn geweest – vieren dat iemand keihard en doelbewust vermoord is? Blij zijn dat iemand, een méns, koelbloedig is doodgeschoten? Dát is achterlijk. Maar ach, hij is niet meer: de Amerikaanse heroes hebben het brein achter moslimterroristen door z’n kop geschoten en daarmee alle problemen op de wereld opgelost. Leve de dood!

2 opmerkingen: